tiistai 18. helmikuuta 2014

Kaupunki ja ihmiset

Metrokartta
Viime päivitys jäi aika fiilispainotteiseksi, joten ajattelin myös kertoa isäntämaasta ja -kaupungista muutaman sanasen. Soul on pienelle helsinkiläisuroolle aika käsittämättömän iso mesta, jonka täydellisenkaltainen opetteleminen jopa tässä aikaikkunassa tuntuu liki mahdottomalta. Suu on pariin kertaan loksahtanut auki, kun tänne mahtuu esimerkiksi ainakin yks pieni vuori ja lukemattomia jättimäisiä rakennuksia. Kamera onkin laulanu aika urakalla. Kaupungin metroverkko on ensinäkemällä yksi viidakko, mutta kuitenkin niin simppeli, että turistinakin sillä on suhteellisen helppo kulkea. Lisäks kaikki kuulutukset ja asemat on myös englanniks ja jopa numeroitu. Metrolla on myös melko halpaa matkustaa, vaikka mitään kuukausikortteja ei ilmeisesti olekaan olemassa. Eurolla pääsee siis pitkälle..

Paikallinen infrastruktuuri on herättäny edellisen monttu auki-efektin lisäks myös hilpeyttä. Tuntuu, että ainakin  parissa kaupunginosassa jokaisen rakennuksen on suunnitellu ja rakentanu eri ihminen. Ne on välillä tosi erinäkösiä ja monesti ei edes kiinni toisissaan, vaan joku on varmaan vaan löytäny tarpeeks tyhjää tilaa sillon tällön jostain kolosta ja pykännyt siihen oman maamerkkinsä. Lisäks täällä on miljoona pientä kujakatua, joista toiset älyttömän kapeita ja kiemuraisia. Eilen eksyttiinkin vähäsen, ku lähettiin suunnistamaan tällästä kujaa eteenpäin ja se jossain vaiheessa oli kieroutunu niin paljon, et suuntavaisto oli kadonnu eikä talojen välistä äkkiseltään näkyny mitään tuttua. :D harhailtiin sitte pari tuntia, kunnes löydettiin joku tuttu kohta. Tästä huolimatta tää ei mitenkään erityisen törkynen tai likanen paikka ole, mitä nyt katukissoja ja -koiria pyörii ja bongasin jo yhestä paikkaa käyntikortin, mikä on ollu liikkumatta viime torstaista asti. Tuolla vähä julkisemmilla paikoilla liikkeiden työntekijät siivoilee usein omaa edustaansa ja vois kuvitella, että enemmän roskia olis ympäriinsä. Kuitenkaan kaikki paikat ei samanlaisia näyttäis olevan; tänään käytiin Yonsangissa, josta löytyi jo pilvenpiirtäjiä ja mogulipesäkkeitä.

Jostain syystä kuvia en nyt saanut sommiteltua järkevästi...

Sää täällä on tällä hetkellä aikalailla samanlainen ku Suomessa oli lähtiessä, eli päivällä  vähä plussaa ja yöllä viileempää. Erona vaan, ettei täällä sada. Kuun päästä pitäis alkaa olemaan jo melko lämmintä ja kesälämmöt täällä alkaakin vähän aikasemmin. Just ennen kuumaa sadekautta lähetään kuitenki jo pois, eli se jää näkemättä..














Ainaki Jonia nappais täällä se, et tääl on tosi paljon siistei autoja, eikä oikeestaa kukaa millää ritsoilla oo vielä ajellukkaa. Kai ne on hätistetty omii koloihinsa.. Mut on näkyny nii superautoja, ku isoi laatusaksalaisia ja paikalliaki premiumvehkeitä. Lisäks melkein kaikilla on tapana heittää kaikki ikkunat nii tummiks, ettei yöllä varmasti nää ulos. Ilmeisesti nuoremmat kuskit sitten vielä tunailee autojaan enemmän tai vähemmän. Ajokulttuuri on melko älyttömän oloinen välillä, ainaki Venäjältä tuttu hätävilkut-päällä-saa-tehä-mitä-vaa -käytäntö on voimassa täälläkin ja tööttiä kuuluuki reilut 32 kertaa minuutissa. Lisäks kakspyöräset luultavasti jo saa ajaa päin punasia, koska se on ainaki ihan normaalia. Kaikki piipa-autot ajelee jatkuvasti vilkut päällä ja heittää varmaan hetulaa katolla olevasta kovaäänisestä, kun ei ne sillä ainakaa mitään ole saanu aikasiks viel kertaakaa.

Siistien autojen lisäks myös ihmiset tykkää pukeutua tääl siististi. Aika normaalisti porukassa ainakin yks näyttää diplomaatilta ja loputkin on riittävän asiallisina liikkeellä. Korealainen muoti ei sekään pahannäköstä ole. Vaikuttais suuresti, et se on usein vähä eurooppalaista "with a twist", eli jos siellä on villakangastakki ni täällä siit löytyy jotn härpäkettä tai jännii leikkauksia. Toisaalta tuntuu myös, että oikeet massipäälliköt tykkää pukeutua sitte oikeesti kalliisiin vermeisiin, näytti miltä näytti.

Niinku edellisessä postauksessa vähä mainitsin, niin ainaki paikalliset täällä on myös tosi luotettavan olosia. Ei oo kertaakaan tullu fiilistä, että joku ei nyt tykkää siitä, että oon täällä tai muutenkaan ilmapiiri ei vaikuta millään tavalla huonolta, vaikka ne välillä ihmetteleekin. Toisin sanoen nolla vihaa ja epäluotettavuutta ja sata turvallisuutta. Asiakaspalvelu nyt on vähä tahmeeta välillä, mutta varmaan koska kielimuuri on olemassa. Itekkään tuskin olisin ilonen, jos joutuisin palvelemaan kiinaksi, ku en puhu sitä ollenkaa. Jenkit tosin törttöilee täällä iha jatkuvasti, niistä ei kukaa tykkää..

Ruoka on ollu pääosin tosi hyvää, muistaakseni vaa kaks kertaa on tullu huono kokemus ja niistäki toinen Taco bellissä eli ei paikallisten vika. Täällä vedetään sojun lisäks paljon kimchiä, joka on paikalliseen tapaan maustettua kiinankaalia. Ruokien mukana tulee myös aina tosi paljon erilaisia "side dishejä." Pääruokina imetään lähinnä keittoja, puuronkaltaisia keittoruokia (mitä en oo vielä ite päässy kokeilemaan), patoja ja grilliruokaa fondue-meiningillä. Ruoat on tähän mennessä olleet aika kasvissisältöisiä, mutta lihaakin aina jonkun verran seasta löytyy. Oikea ruokakulttuuri kuitenkin vielä vähän hakusessa, joten tiedä häntä..

Ollaan nyt siis asuttu Itaewon-nimisessä kaupunginosassa, joita Souliin mahtuu muutamia. Täältä vuokrattiin loppupeleissä aika hinnakas huone hostellista nimeltään SP Guesthouse. Hostellin omistajat on rentoa porukkaa ja tokana iltana jo vertailtiikin toistemme kansallisjuomia eli meidän vanhaa kunnon Jallua ja heidän Rakiaansa. Rakia on aikamoista myrkkyä. Hostelli itessään on aivan ookoo, mutta saamiinsa arvosteluihin sekä suomalaiseen tasoon nähden hieman kehno: huoneeseen muun muassa pääs livahtamaan pieni ripaus auringonvaloa, jolloin astmaatikko olis luultavasti saanut sydärin ja molemmista vessoista löytyi aika setti hometta. Tosin yhessä vaihtoehtoisessa paikassa oli muunmuassa kylpylä pohjakerroksessa, jossa ovelasti alastomat asiakkaat sitten kuulemma juoksee ympäri käytäviä, joten yleinen taso varmaan vaihtelee suuresti. :D

Se oli pieni pähkinänkuori päälimmäisistä ajatuksista, huomenna siis pakataan kamat ja muutetaan Hongdaeen ihmettelee paikallista meininkiä. Korean oppikirja löyty tänään, joten työt pääsee aluilleen. Lisäks käytiin yliopistoa ihmettelemässä, mutta en nyt tähän siitä jaksanut enää avautua.. Nyt nukkumaan, moro!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti